Home | Contact | Shop | | BackSound

Thermografie

Thermografie

Met een thermografisch onderzoek wordt op eenvoudige, veilige, niet-invasieve wijze het gehele lichaam onderzocht op problemen in de botten en gewrichten, slijmbeurzen, weke delen (zoals pezen, gewrichtsbanden, ligamenten, spieren) en het zenuwstelsel. Verzet, vage klachten, prestatieverlies of een slecht passend zadel? Thermografie brengt het probleem in beeld!.

Hoe werkt thermografie?

Bij vrijwel alle blessures ontstaat er een verhoogde of verlaagde doorbloeding die meetbaar is met een infraroodcamera. Thermografie is, net als scintigrafie, een fysiologische meetmethode om weefselreacties en weefselschade in beeld te brengen. Het geeft de locatie van blessures en pijnpunten aan. Met andere beeldvormingstechnieken zoals radiologie, echografie en MRI, kan daarna de aard en ernst van de blessure in beeld gebracht worden.

Met een thermografisch onderzoek worden bovendien niet enkel gekende pijnpunten in beeld gebracht. Ook subtiele of onverwachte blessures, die toch prestatieklachten kunnen veroorzaken, kunnen aan het licht komen. Thermografie is een uiterst veilige meetmethode. Er komt geen schadelijke straling vrij. Alle beelden worden vanop afstand gemaakt.

Compensatie- en vroege pijnklachten

Het komt regelmatig voor dat een paard kreupel is op één been en hierdoor rugpijn of blessures aan een ander been ontwikkelt. Een kreupelheid vooraan kan de hoofdklacht zijn, maar kan ook het gevolg zijn van compensatie en ontlasten van pijn in de achterhand. Paarden zijn namelijk meesters in het verbergen van pijn.

Vele paarden doen dan ook prima hun werk ondanks pijn en blessures. Het hoeft echter geen uitleg dat deze blessures zullen verergeren als u het werk blijft verder zetten. Met thermografie kunnen blessures in een vroeg stadium opgespoord worden. Gecombineerd met een regelmatige klinische check-up van het paard kan thermografie dus eveneens gebruikt worden bij de preventie van blessures. Thermografie zetten we ook in voor de opvolging na een behandeling. Zo kan beter ingeschat worden of het paard opnieuw volledig belastbaar is. Op basis van de resultaten kunnen zowel behandeling als revalidatie en trainingsadvies geoptimaliseerd worden. Op deze manier is een sneller herstel én preventie van herval of nieuwe blessures mogelijk.

De website van Equisound maakt gebruik van cookies.   
Meer info   AKKOORD