EquiSound, uw gespecialiseerde paardenkliniek

MRI voor dieren

Welkom bij EquiSound MRI voor dieren. EquiSound beschikt over het eerste toestel in de Benelux dat zowel geschikt is voor paarden als voor kleine huisdieren.

Ons MRI-centrum is een onafhankelijk instituut voor MRI onderzoeken en het bijhorende neurologisch onderzoek.

De communicatie met uw huisdierenarts staat hierbij steeds centraal.

MRI voor kleine huisdieren

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging. Dit is een gedetailleerde beeldvormingstechniek die heel waardevolle informatie kan geven over allerlei structuren in het lichaam die met andere beeldvormingstechnieken (vb. radiografie (RX), echografie, CT) niet kunnen worden zichtbaar gemaakt. Voor neurologische patiënten is MRI een onmisbare techniek, omdat zowel de hersenen, het ruggenmerg en de uittredende zenuwen grondig en 3-dimensioneel kunnen worden onderzocht. Uiteraard zijn er nog tal van andere toepassingen mogelijk zoals bijvoorbeeld orthopedie (kruisbanden, botoedeem, tumoren…). Nog een bijkomend voordeel van MRI is dat er geen gebruik gemaakt wordt van schadelijke straling, dit is namelijk wel het geval bij radiografie en CT-scan.

ruggemerg

Wat is MRI ?

MRI is een ingewikkelde techniek die gebruikt maakt van magnetische velden en radiogolven. Het dier wordt in het magnetisch veld gebracht. Hierdoor gaan alle waterstofatomen in dezelfde richting bewegen. Door een radiogolf worden de waterstofatomen even uit evenwicht gebracht, waarna ze terug in dezelfde richting bewegen. Hierbij wordt energie afgegeven die wordt opgevangen door een antenne. Vervolgens wordt deze opgevangen energie vertaald door de computer naar een beeld. Elk type weefsel (bot, vet, zenuwweefsel, spierweefsel,…) bevat een bepaald gehalte aan waterstofatomen die met een verschillende snelheid terugvallen in hun uitgangspositie en dit zorgt ervoor dat ze kunnen onderscheiden worden van elkaar op de MRI beelden.

Op basis van de interactie van de waterstofatomen en het magnetisch veld kunnen verschillende soorten beelden worden gemaakt (= verschillende sequenties). De sequenties kunnen in drie verschillende richtingen uitgevoerd worden. Al deze beelden samen geven enorm veel informatie over de oorsprong en aard van de weefsels en afwijkingen.